2018. május 21., hétfő

Nickelback, mint Beszélő húr

Sziasztok!

A Beszélő húr egy teljesen új kreálmányom, amit azért alkottam, hogy jobban megismerjük az általam kedvelt bandákat. Teljesen belelendültem a dologba, és rengeteg forrásba beleástam magam. Külföldi szövegeket fordítottam, képeket szerkesztettem, megkerestem és album szerint sorbaraktam a zenéiket. Ám a legelső változat túlságosan wikipédia jellegű biográfia-diszkográfia lett, így szerintem nem ért el akkora sikert, mint amekkorát vártam, vagy szerettem volna.

Tehát újra gondoltam a dolgot (mert még mindig tetszik az ötlet) és átgyúrtam az egészet, hogy sokkal befogadhatóbb legyen. Az elején csak röviden írom le a banda tudnivalóit, majd ismertetem a bandatagokat, és a legvégén jönnek az albumok. Ha már ilyen szépen kiválogattam őket, maradjon mindegyik dal.

Továbbra is fenntartom a lehetőséget, hogy a TI kedvenc bandátokról is csinálok egy ilyen cikket, és szépen kigyűjtöm az albumokat, hogy egy helyen legyenek. Csak írjátok le a komment szekcióban, hogy ki érdemelné meg, hogy többen megismerjék. (Lehetőleg rock bandák, vagy hasonló jellegű zenekarok legyenek, mert Justin Biebert nem írok.)

Csapjunk a lecsóba! :P

UI: a Youtube csatornámon elérhető a teljes dallista egy albumba szedve. A linkek totál újak, mind audio felvétel; ne féljetek rákattintani. Lentebb a kiadott lemezek szerint is csoportosítva vannak a dalok. Ne ijedj meg, ha az első néhány album nem tetszik, a végén vannak az ütősebb, jobb számok! 

~ Nickelback ~

A kanadai rock, hard rock, alternatív rock és metál, valamint pop-rock banda neve már mindenkinek ismerős lehet, ha csak látásból vagy hallásból. Az együttest 1995-ben alapította Chad Kroeger, aki az énekes és a ritmusgitáros szerepét tölti be. A szólógitáros és háttérvokálos Ryan Peake, aki az alapítás pillanatában is jelen volt, pont úgy, mint Mike Kroeger, aki a basszusgitáron játszik. A dobosok már gyorsabban váltották egymást, de végül Daniel Adair lett a végleged tag, aki jelenleg velük játszik. A banda sikere mai napig töretlen. Az eddig kiadott összes albumuk mindegyike a Billboard 200-as listájának előkelő helyén végzett.

A ’90-es évek elején a banda a Village Idiots nevet viselte. A repertoárjuk leginkább feldolgozásokból állt a Led Zeppelintől és a Metallicatól. Egy nap Chad pénzt ($4000) kért kölcsön a nevelőapjától, és karöltve a többi bandataggal, elmentek egy stúdióba, hogy felvegyék az első demójukat, ami a Hesher névre hallgat.

Ekkor a név már adott volt: Nickelback. A nevet a kanadai ötcentesről (nickel) kapta. Mike egy kávézóban dolgozott pultosként, ahol rengeteg alkalommal adott vissza ilyen értékű pénznemet, here’s your nickel back kijelentéssel. Így hát, hogy megvolt a név és a pénz, nem lopva az időt, kiadták az első hétdalos kislemezüket.

Miközben ezt hallgatom, rájövök, van egy-két olyan rész, ahol Metallica és Nirvana dallamokat vélek felfedezni. Bár a Hesher szerintem igazán amatőr próbálkozás, vannak benne igazi Nickelback taktusok is, amiket a későbbiekben is alkalmaznak.

A Roadrunner kiadóhoz is eljutott az egyik önálló albumuk, ami teljesen lenyűgözte őket, ezért hamarosan szerződés is kötöttek. A korai sikerek után Chad sokkal közvetlenebb stílusban kezdte írni a dalszövegeket és nem burkolózott hasonlatokba, metaforákba vagy homályba, ahogy sokan mások is teszik. A >Too Bad< című dal Chad apjáról szól, aki sosem volt mellette, mikor szüksége volt rá, a >Never Again<-t pedig a tönkrement otthonok ihlették. 

A Silver Side Up albumon szereplő >How You Remind Me< a legjobban eladott kislemezek közé tartozik. Hatalmas siker volt, egyszerre ért el első helyet mind a kanadai, mind az amerikai listákon. Ez volt a második eset, hogy kanadai együttes, a kanadai és az amerikai rock slágerlistát ugyanabban az időben vezette. (2002)

Billy Gibbons a ZZ Top gitárosa vendégeskedett az új album, az All The Right Reasons elkészítésében. Az albumon szereplő >Follow You Home< gitárszólóját Billy Gibbons játssza, és a >Rockstar<-ban háttérénekesként is szerepet kapott.

Továbbá, a zenekar rengeteg időt töltött turnézással az egész világban. Előzenekara volt a következő zenekaroknak: Seether, Saving Abel, Bon Jovi, Hinder, Papa Roach, Braking Benjamin, Three Days Grace, Shinedown.

„Négy személy vagyunk, akik imádnak zenélni, és imádják az utat, amin haladnak, miközben ezt csinálják. Idén beléptünk a stúdióba egy elképzeléssel és minden összejött. Mi nagyon elégedettek vagyunk az eredménnyel, és már alig várom, hogy megmutathassuk a rajongóinknak.” – így vélekedett Chad a Here and Now kiadása előtt.

A Nickelback nem egy film főzenéjeként vagy csak jelenetzenéjeként volt jelen. Íme, pár film, és a benne található dalok:
  •   Pókember (Hero)
  •   Daredevil – Fenegyerek (Learn The Hard Way)
  •   Charlie angyalai: Teljes gázzal (Saturday Night’s Alright For Fighting)
  •   A halálraítélt (Savin Me)
  •   Dr. Csont: 1 episode (Far Away)
  •   India – Álmok útján (Never Gonna Be Alone)
  •   Transformers – A bukottak bosszúja (Burn It to The Ground)
  •   Amerikai pite 7 (Something In Your Mouth) (!!!Érted… xDD!!!)
  •   Így neveld a sárkányod 2 (Lullaby) 

~ Members ~

Chad Kroeger

1974. november 15-én látta meg a napvilágot egy kanadai városban, Hannában Chad Robert Turton néven. A Kroeger vezetéknevet féltestvérétől, Mike Kroegertől vette át, mert édesapja elhagyta őt. Tizenhárom évesen kezdett el gitározni. Kedvenc együttesei között szerepel a Metallica, a Nirvana, a Guess Who és a Queens of the stone. Fiatal korában drogozott, aminek időpontja egybeesik apja lelépésével, de mára már felhagyott a gyengébb-erősebb hallucinogén tudatmódosító szerek használatával. 2012-ben bejelentette az eljegyzést Avril Lavigne-nel, akivel stúdiózás közben ismerkedett meg. Az esküvőjüket Franciaországban tartották, a legnagyobb titokban. Két év után elváltak. 


Ryan Peake

Ryan Anthony Peake 1973. március 1.-én született Brooksban, Kanadában. A Nickelback alapító tagjai közé tartozik. Kedvenc előadói közé tartozik Bob Marley, Faith No More, Sting és a Deftones. A Metallica és a Megadeth korai befolyása miatt, az iskolában hamar összebarátkozott a Kroeger fivérekkel, Chaddel és Mike-kal. Ők hárman hamar bandát alapítottak, és eleinte feldolgozásokat adtak elő. Egy jó ideje már boldog házaggásban él feleségével, Treana-val és két gyermekükkel (Dax, Acadia). Ezen kívül még van egy bátyja.



Mike Kroeger

Mike 1969. december 31-én született Ontarióban, Kanadában. Féltestvérével Chaddel együtt alapította meg a Nickelback nevezetű rock bandát, amely egyedülálló sikert ért el a zenei életben. A névválasztás is hozzá fűződik. Mivel a Starbucksban dolgozott, rengeteg alkalommal adott vissza nikkelt, így a szójárásából összeolvadva jött létre a Nickelback. 





Daniel Adair

1975. február 19-én született Daniel Patrick Adair néven Vancouverben, Kanadában. Dobolni tizenhárom évesen kezdett. Az apjának volt egy 1967-es Ludwig dobszerelése, amint időnként felállított, és ki is próbált. Aznap este keresett pár dobos videót, és rájött, hogy amit ő művel a szerelés előtt, az nem reménytelen. Mikor már későre járt, és hangos lett volna fizikálisan is igénybe venni a dobot, albumokat játszott végig lég-dobolva utánozva az olyan hírességeket, mint John Bonham, Niel Peart, Lars Ulrich és sokan mások. A késő tinédzser éveiben hanyagolta a zenélést, de miután egy zeneboltban kezdett dolgozni rájött, hogy számára lételeme a dob, így elkezdett játszani bárkivel, bárhol, bármikor. 3 Doors Down zenekarban kezdett, amit nem sokkal később a Nickelback váltott fel. Azt írta a hivatalos honlapján, hogy mindig próbál kihívásoknál maradni és a zene iránti szenvedélye tüzét sosem hagyja kialudni. „Remember, the harder you work, the luckier you get!” – (Szabad fordítás.) Ne feledd, minél keményebben dolgozol, annál szerencsésebb vagy! 


~ My Personal opinion ~
                                                                                    or me and Nickelback

Már nem is emlékszem, mikor találkoztam először a banda zenéjével. Azt tudom, hogy anya hallgatott tőlük pár számot szabadidejében. Úgy ivódott bele a mindennapjaimba, hogy észre se vettem, és hirtelen azon kaptam magam, hogy az ő dalukat dúdolom. Például a >Someday<-t bárhol, bármikor, bármilyen körülmények között képes vagyok felismerni. Az >Animals< meg szerintem születésemtől fogva a kedvenceim közé tartozik. Eredeti albumom nincs, de minimum három lemez van itthon, amin szerepelnek a best of dalok. Igen, ilyen maradi vagyok, hogy CD-im vannak.
Úgy gondolom a Nickelback igazán tág zenei stílussal rendelkezik, így mindenki megtalálhatja a magának megfelelőt. Vannak lassabb, meghittebb és romantikusabb (>Savin’ Me<, >Home<), pörgős (>Next Contestant<) és durvább számaik (>Side of a Bullet<).

Egy felmérés szerint az ember ahhoz a zenei stílushoz fog visszatérni, amit 11-12 éves korában hallgat. Ez az én esetemben bevált, mivel annyi idősen ismertebb Nickalback dalokat hallgattam, amiket néha megszakított az >I was made for< a Kisstől, vagy a >Poison< Alice Coopertől. De ismétlem, ez csak az én esetemben történt meg ténylegesen. Lehet, hogy másoknál ez teljesen eltérő! Rock forever! J


~ Albums ~

Hesher (EP) 1996
1. Where? (4:27)
2. Window Shopper (3:42)
3. Fly (2:53)
4. Truck (3:51)
5. Left (4:03)
6. In Front of Me (5:32)
7. D.C. (4:46)








Curb 1996, 2002
Billboard 200 #188
1. Little Friend (3:48)
2. Pusher (4:00)
3. Detangler (3:41)
4. Curb (4:51)
5. Where? (4:27)
6. Falls Back On (2:57)
7. Sea Groove (3:57)
8. Fly (2:53)
9. Just For (3:53)
10. Left (4:03)
11. Window Shopper (3:42)
12. I Don't Have (4:05)





The State 1999
Billboard 200 #130
1. Breathe (3:58)
2. Cowboy Hat (3:54)
3. Leader of Men (3:29)
4. Old Enough (2:45)
5. Worthy to Say (4:05)
6. Diggin' This (3:01)
7. Deep (2:47)
8. One Last Run (3:28)
9. Not Leavin' Yet (3:44)
10. Hold Out Your Hand (4:08)






Silver Side Up 2001
Billboard 200 #2
1. Never Again (4:20)
2. How You Remind Me (3:43)
4. Too Bad (3:52)
5. Just For (4:03)
6. Hollywood (3:04)
7. Money Bought (3:24)
8. Where Do I Hide (3:38)
9. Hangnail (3:54)
10. Good Times Gone (5:20)







The Long Road 2003
Billboard 200 #6
1. Flat on the Floor (2:03)
2. Do This Anymore (4:04)
3. Someday (3:27)
4. Believe It ot Not (4:08)
6. Because of You (3:30)
7. Figured You Out (3:49)
8. Should've Listened (3:43)
9. Throw Yourself Away (3:55)
11. See You at the Show (4:05)
12. Saturday Night's Alright (for Fighting) (3:44)
13. Yanking Out My Herat (3:38)
                                                               14. Learn the Hard Way (2:55)


All The Right Reasons 2005
Billboard 200 #1
1. Follow You Home (4:20)
2. Fight for All the Wrong Reasons (3:44)
3. Photograph (4:19)
4. Animals (3:07)
5. Savin' Me (3:39)
6. Far Away (3:58)
7. Next Contestant (3:35)
8. Side of a Bullet (3:01)
9. If Everyone Cared (3:38)
10. Someone That You're With (4:02)
11. Rockstar (4:15)
12. Photograph (Live in Atlanta) (4:40)
13. Animals (Live in Atlanta) (3:53)
                                                               14. Follow You Home (Live int Atlanta) (4:38)



Dark Horse 2008
3. Gotta Be Somebody (4:11)
4. I'd Come for You (4:23)
5. Next Go 'Round (3:45)
6. Just to Get High (4:02)
8. Shakin' Hands (3:40)
9. S.E.X. (3:55)
11. This Afternoon (4:35)





Here and Now 2011
1. This Means War (3:21)
2. Bottoms Up (3:37)
4. Midnight Queen (3:14)
5. Gotta Get Me Some (3:42)
6. Lullaby (3:48)
7. Kiss It Goodbye (3:35)
9. Holding onto Heaven (3:52)
10. Everything I Wanna Do (3:27)
11. Don't Ever Let It End (3:49)





No Fixed Address 2014
4. She Keeps Me Up (3:58)
6. Satellite (3:57)
7. Get 'Em Up (3:53)
9. Miss You (4:02)
10. Sister Sin (4:06)
11. Got Me Runnin' 'Round (3:26)



Feed the Machine 2017
1. Feed the Machine (5:02)
2. Coin for the Farryman (4:50)
3. Song on Fire (3:50)
4. Must Be Nice (3:42)
5. After the Rain (3:35)
6. For the River (3:29)
7. Home (3:52)
8. The Betrayal (Act III) (4:21)
9. Silent Majority (3:52)
10. Every Time We're Together (3:53)
11. The Betrayal (Act I) (2:42)


Others:
Hero 
- with Carlos Santana - IntoThe Night
- with Carlos Santana - Why Don't You and I
- with Avril Lavigne - Let Me Go


A Nickelback hivatalos oldalai:


Források:
http://starity.hu/sztarok/

Frissítve: 2018. május
A.H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése